Att vara kvinna...

...innebär en hel del skit. Men vi släpper könsmaktsordning och genusperspektiv idag och tar det strikt biologiska. Det finns fördelar med att minst en vecka i månaden vara fet, finnig, ful, irriterad, aggressiv, nedstämd och gråtmild. Dessa fördelar är att du som kvinna får möjligheten att bära, föda och amma ditt barn. Det är ju dock en jäkla massa dötid från puberteten till klimakteriet där man inte ägnar sig åt det underbara utan endast får stå ut med de förhatliga hormonattackerna (som leder till de ovan nämnda, mindre smickrande, symptomen).

Vetenskapen vägrar dessutom komma på lite vettiga preventivmedel för män (här får vi nog ändå lov att inta ett genusperspektiv) och därmed måste en stor del av den kvinnliga befolkningen trycka i sig ÄNNU mer hormoner. Detta gör att vi kan lägga fler saker till listan med vad vi kvinnor får stå ut med: kirurgiska ingrepp, pillerknaprande (på EXAKT samma tid varje dag), viktökning, oregelbundna blödningar och har man flyt får man säkert lite fler finnar på kuppen. För de allra flesta av dessa "extraförmåner" ska man dessutom hosta upp en inte helt oansenlig summa pengar (om man inte är under 23) - allt detta för att skydda sig från den enda fördelen man kan hitta för att stå ut med lingonperioderna.

Just nu skulle jag helst vilja svära, gorma och kanske gråta en skvätt (alltså symptomen irriterad, aggressiv och gråtmild). Som tur är har jag ju fått uppleva de beskrivna fördelarna, så istället för att falla till föga för kraftig hormonpåverkan väljer jag att gå in i sovrummet och ge min vackra, sovande dotter en puss på kinden.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0