Livet suger

I morse hade jag ställt klockan på 05.45 för att hinna med allt innan tösen och jag skulle iväg till dagis respektive skola. När klockan ringde så tyckte jag att livet sög.

Cirka 40 minuter senare vaknar Alida. Hon tultar omkring i lägenheten i sina för små pyjamasbyxor med en sömnig Nalle Puh på och ser sådär underbart nyvaken ut. Jag bara tittar på henne med tårfyllda ögon och skattar mig lycklig över att just hon kom till just mig.
Ytterligare 40 minuter senare befinner jag mig på en cykel i en uppförsbacke i Norrliden. Det regnar, jag har motvind, jag har 15 kg barn på pakethållaren och 10 kg lagbok i cykelkorgen och cyklar på en cykel som känns som fastklistrad i marken. Tro mig, hade jag haft datorn tillgänglig just i det ögonblicket hade jag bloggat om att livet är för jäkligt.

Till slut är jag framme och går in i skolan. Den ena fina människan efter den andra dyker upp i min närhet och jag känner en stor tillfredställelse över min tillvaro.


Så här ser mina dagar ut allt som oftast. Jag delger inte alltid mina medmänniskor alla de växlingar i humöret som jag genomgår under en dag. Men det är jag det. Andra människor fungerar på annat sätt. Unga människor som kanske ännu inte hunnit förlika sig med att livet innehåller både med- och motgångar, och därmed kan ta dem med någon slags ro, kan ha ett enormt behov av att uttrycka sin frustration över att livet på gränsen till vuxendom innehåller en massa saker som dem inte varit beredda på. Ibland har du inte en kompis tillgänglig att prata av dig med. Du vill inte alltid prata med mamma och pappa. Communitys på webben kan då fungera som den ventil som du just då behöver för att få utlopp för dina känslor.


Visst vill vi alla vara lyckliga. Vi vill ha hälsan och må bra. Livet är dock funtat på det sättet att vårt välmående går i vågor. En del dagar är bättre än andra. Ett visst år är mer kaotiskt än ett annat. Det ligger ingen som helst fara i att erkänna för sig själv och för andra att man just nu inte tycker att tillvaron erbjuder allt det man önskar sig. Faran ligger nog snarare i det motsatta. Vad får man bära och trycka ner inom sig om man ständigt ska hävda glädje över den underbara gåvan livet? Om man aldrig får tala om de svårigheter som finns i nuet och i framtiden?

Och vem kan inbilla sig att alla människor på vår jord lever i en tillvaro som får livet att framstå som en gåva...?


Intervallträning

70/20. Det var min fasa som fotbollspelare. Försäsongsträningens intervallövningar var inte att leka med. Springa ca 80% av sin kapacitet i 70 sekunder, sedan gå i tjugo och sedan iväg i 80procentig fart igen. Det värsta var att man aldrig fick veta på förhand hur länge man skulle hålla på. Det var en plåga, men attans så vältränad jag var. Så är icke fallet i dagsläget. En cykeltur på 300 meter till Konsum innebär ungefär samma fysiska och psykiska påfrestning som intervallträningen i min glada ungdom. Trots detta gav jag mig på intervallköret idag. Använde mig av kortare intervall dock, 30/20. Plugga 30 minuter - pula 20 minuter. Det gav resultat. Jag tog mig igenom det tradiga häftet om arbetsrätt och jag fick upp en tavellist och lite fotografier på väggarna.
Nu ska jag snart krypa ner i sängen. Återhämtningen är viktig.


Mitt snus är slut

Det känns inte bra. En afton och en morgon utan snus. Bättre kan man ha det. Men bara för att jag har haft en trevlig afton så tänker jag ignorera detta lilla missöde. Utbildning med Högskolan i Kalmar är synnerligen trevligt. Gratis mat och fri bowling på Harrys är en sjysst löneförmån. Lyckades med att få i mig att par glas vin också. Det lättar alltid upp stämningen.

Mitt enda problem för kvällen är att jag har missat två samtal från dolt nummer. Det stör mig. Undra som en flundra vem det kan vara... Jaja, det får la bli min sömnfantasi.

Update

Jag lever ett hektiskt liv för tillfället. I lördags gick flyttlasset, så nu är jag på plats i nya lägenheten. Min snälla pappa har agerat förste skruvdragare hela helgen och hjälpt mig att montera alla nya möbler. Lägligt nog blev Alida sjuk i helgen, men en Bamsefilm löser det mesta.
Jag har också hunnit med att fylla år. Hela 25 år gammal har jag blivit. Förfallet har börjat...
Nya kursen började igår. Den kommer att bli rolig men krävande. Det är bra, jag behöver få en fot i arslet så att jag börjar lära mig nåt igen. Det visade sig dock igår att även den förra tentan gick bra. Så nu är ännu en termin på socionomprogrammet avslutad.
Ikväll och imorgon kväll är det utbildning inför det extrajobb på högskolan som jag lyckats skaffa mig. Inte så lägligt med tanke på hur mycket jag har att göra. Ikväll bjuds det dock på mat och bowling på Harrys så jag ska för sjutton gubbar låta bli att klaga.
Imorgon har vi första föreläsningen i juridik, men den missar jag för jag ska ambassadörsjobba lite (vilket inte är flottare än att jag ska packa utskick till nya och gamla studenter). Detta innebär ju dock att jag måste läsa snabbt som attan i kurslitteraturen så att jag fixar att göra seminarieuppgiften till på fredag.
Sen så är det ju inflyttningsfest på lördag! Jag är dock glad att det är just inflyttningsfest. Det innebär i min lilla värld att det får se ut ungefär hur som helst här hemma när gästerna anländer. Tackom o lovom.
Nu då? Jo, juridik och borrmaskin var det ja...


Listboken

Håller som bäst på att sortera bland en massa grejer inför lördagens flytt. I en av lådorna hittade jag en liten anteckningsbok som är döpt till Listboken. De första tre sidorna i boken innehåller saker som ger vuxenpoäng. Vill minnas att vi satt och knåpade ihop den där listan en klassisk kväll här på Lybecksvägen. Det serverades, som alltid på den tiden, folköl och cornflakes. Detta var vad vi tyckte gav vuxenpoäng på den tiden.

- Ha sprit/godis hemma (utan att dricka/äta upp det med en gång)
- Ha en fin kaffeservis
- Gå på banken
- Hålla i takhandtaget när bilen svänger
- Göra storkok och frysa in
- Ha med sig inneskor i en påse när man går på fest
- Ha kundvagnspolett på nyckelknippan
- Dricka lättöl till maten
- Säga ordspråk och uttryck i stil med "tänka på refrängen"
- Ha temakvällar
- Åka på konstresa
- Fotriktiga skor
- Tvätta bilen hemma på garageuppfarten för att spara pengar
- Dricka vitt vin till fisken
- Handla på Clas Ohlsson/Gudrun Sjödén
- Hänga upp finkläderna på galgar i baksätet för att de inte ska bli skrynkliga. Gärna klädfodral
- Lyssna på P1 och P2
- Ha bostadsrätt
- Laga grejer i ugnsfasta formar (jag antar att vi med "grejer" menade mat)
- Köpa korsordsbilaga
- Läsa Svenska Dagbladet
- Gå till Krusenstiernska trädgården
- Ha uppslagsverk hemma
- Spela bridge och canasta
- Ha med kameran
- Vinlotteri
- Gå i julottan
- Kaffeberoende
- Sy egna gardiner
- Använda tandtråd
- Treo istället för Ipren
- Matsedel på kylskåpet
- Vara med i facket

Idag tycks inte dessa saker mig lika främmande som på den tiden. Betyder det att jag har blivit vuxen?

Bra dag!

I måndags eftermiddag när jag kom hem till lägenheten drogs rullgardinen ner. Det var nattsvart. Nu anser jag det dock vara min plikt att upplysa er om att solen har tagit sig fram igen. Idag skrevs det nämligen ett köpekontrakt. Lägenhetsaset är sålt! Är mycket nöjd med det avtal som kom till stånd. Detta innebär också att jag kommer iväg till den nya lyan på lördag, som det var planerat (och det är en sabla tur för annars vet jag inte hur det hade gått med inflyttningsfesten, vilken ju såklart är av högsta prioritet...).

Kontraktet firades med en smarrig kycklingbaguette på Burger King och sedan shopping, på IKEA såklart!


Dålig dag

Vet ni hur många som kom på visningen igår?

0 personer. Noll!

Den enda som var här var min pratglada granne. Han bor under mig. Jag tror inte att han är en spekulant. Han ville bara prata med den söta mäklaren. Förresten så levereras hans fru i nästa vecka. Direktimport från Kina. Congratulations.

Bridget Jones dagbok

I brist på annan mer underhållande litteratur så började jag för att par kvällar sedan läsa Bridget Jones dagbok. Har sett filmerna och tyckte att dem var underhållande. Boken - not so much. För det först så tycker jag att översättningen är något knagglig, men det är inte det som detta inläg ska handla om. Det som stör mig är inslagen av vad jag uppfattar som anorexipropaganda.

Precis som man kan förutsätta med tanke på titeln så är boken skriven i dagboksform. Varje ny dag inleds med en liten sammanfattning av 1. hennes vikt 2. hur mycket alkohol hon druckit 3. hur många cigaretter hon har rökt 4. hur många kalorier hon har ätit (det finns nummer fem också, men den punkten handlar om skraplotter så den skiter jag i). Egentligen är väl den lilla listan lite underhållande, men jag stör mig så ofantligt mycket på bantningshetsen som genomsyrar boken. Bridgets vikt har så här långt pendlat mellan 58 och 61 kg. Såvida Bridget inte är nån slags pygmé och därmed ca 1.20 lång så finns det inget i den vikten som tyder på något behov av att banta. Trots det är vikten (och karlar såklart) allt hon tänker på. Inte så konstigt med tanke på att alla övriga personer i boken ständigt påpekar för henne att hon är "rund" eller att det "finns lite att ta i". Helloooooo! Hur rund kan man vara om man väger 60 kg? Inte fasen så rund att hela ens liv ska behöva kretsa kring att banta ner sig tre kg.

Okej, nu tänker ni: Suss är på det humöret ikväll. Och ja, det är jag faktiskt. Jag tycker inte om den här ofantliga vikthysterin. Det är möjligt att boken bara vill spetsa till det lite och raljera över märkliga, "kvinnliga" beteenden, men jag blir ändå bekymrad. Detta är underhållning som inte manar till vidare reflektion vilket gör att man som författare bör vara extra vaksam på de detaljer man använder sig av.

Tidigare såg jag detta som nån slags gullig, banal girl-power bok, men den är ju precis lika horibel som alla galna veckotidningar som säljs på Pressbyrån med ideliga bantningskurer som förespråkar ett ohälsosamt kvinnoideal. Nej för sjutton, ikväll återgår jag till min nyligen hemkomna Tröstaren av Karin Wahlberg...

Min borrmaskin

Jag är så ruskigt händig. På mig sitter tummarna på rätt plats. Vad sjutton ska jag med en karl till, jag klarar ju ALLT själv ;-)
Har ägnat denna underbara lördagsförmiddag åt att slita ut en trasig persienn, borra finfina hål i väggen, trycka dit lite plugg, använda min multifunktionella borrmaskin till att dra i skruvarna och till sist häkta på den nya persiennen, införskaffad på Ikea för överkomliga 139 kr. Putsade också fönstret och noterade då att tätningslisten inte var i bästa skick. Så jag dök ner i verktygslådan och trollade fram nya, fina, vita tätningslister som kom på plats i ett nafs.
Problemet är nu att det enda jag har kvar att göra inför måndagens lägenhetsvisning är att städa, städa, städa. Med allt testosteron som nu flödar i min kropp känns det inte ett uns inspirerande. Ska rota fram en karl nånstans o klä honom i sjalett, förkläde o plasthandskar och delegera städandet till honom. Sedan drar jag fram borren igen tror jag. Det kan väl alltid behövas ett hål nånstans...

Kalla

Jag får inleda med en liten confession. I morse kollade jag nogsamt upp vilken tid Charlotte Kalla skulle åka den avslutande sträckan i Tour de Ski. Strax efter tolv ringer jag min far. Han är då vänlig nog att påminna mig om att jag faktiskt borde sitta bänkad framför teven. Vi avslutar samtalet och jag gör som jag blivit tillsagd. Precis när bilderna kommer fram på teven passerar Kalla en tidskontroll. Hon är 47 sekunder efter. Det går ju inte tänker jag, hon blir tvåa. Hade jag inte haft en dotter intill mig som myndigt deklarerat att hon inte är "sugen" på att titta på skidor hade jag nog följt loppet trots att det enligt min tolkning redan var avgjort. Nu blev det inte så. Jag satt i köket och målade en tröja med Alida när Kalla drog om i serpentingbacken...
Men jag har sett bilderna och jag började gråta. Tänk att idrott kan vara så vackert.

Kjellvander




"Your eyes are emeralds,
we drive a pass
always thinking about how this could be our last
We're both breathing
I hear your breath
You can only ever die in two arms
I like yours the best

I've got one hand reaching for a heaven
and the other one is dragging in the dirt
I've got two souls,
one's gonna love you
and the other one
is gonna cause you hurt

Any day now, will be at ease
Any day now, we'll rise above our knees
Barely hurting, hardly tears
but I'll keep it right here
with all my other years"


När Kina blir "humant"...

HÄR

Vilka framsteg dem gör på det humanitära området. Grattis till de cirka 8000 kineser som nästa år får en giftinjektion istället för ett nackskott...
Idioter.


Sluta!

Göm inte undan den kurslitteratur som finns på biblioteket. Det är inte snällt.

KLT

Idag har jag åkt med Kalmar läns trafik från Djurängen in till centrala Kalmar. När jag kliver på bussen räcker inte mina jämna pengar till bussbiljetten, så jag får ner och rota i väskan efter en uslig krona till. Dem har höjt priset från årsskiftet. Det kostar numera 14 kronor att resa med tätortstrafiken i Kalmar. Jag tycker att det är hutlöst. I dessa tider där det stöts och blöts och tjatas och gnatas om att vi ska hitta alternativa färdmedel till förmån för miljön ter det sig märkligt att de alternativ till bil som erbjuds ska kosta så mycket. Nej för sjutton, ner i pengapungen med er politiker och rota fram lite skattepengar så att resor över endast en zon blir gratis. Då skulle betydligt fler välja bort bilen för de korta resor som körs inom Kalmar stads gränser.

Hur man reser är dessutom redan en klassfråga. Höga priser på bussbiljetter gör det ännu värre. Snart har den fattigare delen av befolkningen bara cykeln kvar som alternativ. Men med tanke på vad en cykel kostar och hur snabbt man blir av med den så är väl det snart också uteslutet. Arbetarjonen får helt enkelt nöja sig med det naturen har gett dem - dem får använda sina ben och gå.

Jag tycker inte om det...

Aktuellt rapporterar ikväll om hur arbetsgivare begär utdrag ur straffregistret vid nyanställningar. Inom vissa yrkeskategorier har man rätt att göra detta, exempelvis skola och barnomsorg. Då fungerar reglementet dock på det viset att just arbetsgivaren på egen hand kan få tag i registret. Inom de allra flesta andra arbetsområden har man inte rätt att göra detta men man kringgår regeln genom att kräva att den eventuelle arbetstagaren själv begär ut sitt register vilket sedan ska lämnas till arbetsgivaren i ett obrutet kuvert. Skandalöst!

I Sverige har vi en noggrannt reglerad lagstiftning och relativt få ramlagar som medger utrymme för subjektiva bedömningar. Varje brott har ett bestämt straffvärde. När du som misstänkt infinner dig vid en rättegång vet du vilket det längsta straffet du kan tilldömas är. Enligt mitt förmenande är det en viktig del av det någorlunda humana rättsystem som tillämpas i det här landet. Det Aktuellt i afton rapporterar visar dock på att samhället i övrigt väljer att på eget bevåg förlänga dömda brottslingars strafftid. Vad kallas det? Civil olydnad? Anarki? Jag är gruvligt irriterad just nu. Hur ska vi någonsin få människor med trasslig bakgrund tillbaka in i samhället om vi förvägrar dem rätten att efter sonat brott få ett arbete, som ju är en förutsättning för så mycket annat här i livet. Det är för det första inte ekonomiskt hållbart för samhället att bete sig på detta vis. För det andra är det en stor förolämpning mot de personer som vill skapa sig en ny, bättre tillvaro och en plats i samhället på samma villkor som alla andra. Usch!


Dagens visdomsord

"Man får inte slå, man får bara äta"

Sagt av Alida G, 2 år och 8 månader.

Snön faller! (och vi med den...)

Jag väljer att räkna dagens flingor som vinterns första snö. Tyvärr har det ymniga snöfallet nu upphört och jag skulle behöva nån centimeter till för att bli helt nöjd. Jag vill ta fram den skraltiga gamla pulkan och ta en racingtur nerför Lybecksberget med min vackra dotter ikväll! Men ack, ack, det blir nog inte så...

Nyårsraketer?

Denna första dag på året ägnas i sedvanlig ordning åt att diskutera nyårsraketernas vara eller icke vara. Det har som vanligt varit flera olyckor och ett stort antal tillbud runt om i landet på grund av dessa. Kan man förvänta sig nåt annat? Snarare borde man kunna förvänta sig mer. De allra flesta som skjuter raketer är enligt min egen statistiska och noga kalkylerade beräkning antingen barn/ungdomar eller alkoholpåverkade. En hel del är kanske både och. Ingen av dessa grupper bör hantera krutfyllda, flygande pinnar. Men dem gör det ändå. Och dem har gjort det i alla tider (nåja...men det ligger en lång tradition bakom).

Så vad gör man? Förbud är sällan ett bra alternativ. Det senaste försöket att minska allt pang-pang genom att förbjuda smällare har handlarna och marknaden redan lyckats kringgå genom att baka in smällarna i sådant som rent tekniskt kallas för raketer.  Åldersgräns? Ja, det finns ju redan. Man måste vara arton år för att få köpa raketer. Tyvärr verkar inte denna åldersgräns fylla den tänkta funktionen. Åtminstone inte så bra som man kunde önska. Vem det är som brister i den frågan vet jag inte. Håller handlarna på åldersgränsen? Köper kompisar som har åldern inne ut raketer? Eller är det föräldrarna? Ofta är det nog den sistnämnda kategorin. Dem gör det i tron att dem kan kontrollera barnens smällande. En hel del föräldrar är säkerligen också närvarande vid varje avskjutning men ofta så tror jag att denna kontroll naggas i kanten och efterhand åläggs ungdomarna att efter devisen "frihet under ansvar" själva hantera fyrverkerierna.

Den här frågan skulle kunna få en enkel lösning. Förbjud försäljning av nyårsraketer till privatpersoner och låt firandet ske på offentlig plats där säkerhetsföreskrifterna följs och avfyrningen utförs av behörig person. Då minskar vi de risker som fyrverkerier innebär men vi tillåts ändå att avnjuta ett himmelskt skådespel.
Tyvärr skulle vi genom detta riskera att storebrorsmentaliteten tar ett hästkliv över hemmets tröskel. Människans integritet och frihet att fatta egna beslut måste vi värna i varje situation. En klok person sa en gång: "Det är inte alltid beslutet i sig som är det farliga, utan riktningen på det". Det passar bra in här. Om vi förbjuder alla nyårsraketer, vad tänker vi förbjuda nästa gång? Bilkörning? Det innefattar ju också stora risker och skördar människoliv varje år...

Nej, vi får väl helt enkelt fortsätta att mana till försiktighet, kanske skärpa regleringen kring försäljning och avfyrning en aning och sedan hålla tummarna och hoppas på det bästa.


Hemtenta

Nejmen mina kära vänner. Nu har en prosapratande dam kommit fram till att jag ska planera en utvärdering av ett projekt som jag knappt kan nåt om på 7 sidor. Jag klarar det inte på mindre än så säger kursansvarige, men jag får inte skriva en rad över åtta sidor. Det är tajta marginaler det. Tyvärr kommer mitt problem bestå i hur jag ska lyckas knåpa ner mer än en halv sida om dyngan. Textstorlek 36 och 17,5 i radavstånd?
Usch. Jag tar Fredag hela veckans nyårsspecial istället.

RSS 2.0