Wiehe

En låt som berör på flera plan just nu, självklart även politiskt, som alltid :-)


"Sommar'n miste lite av sin fägring
Solen miste lite av sin glans
När det, vi hade hoppats på
föll ihop och gick i kras
var det nästan som om glädjen inte fanns
Nu säger du att inget har nån mening
att det enda, du vill ha är lugn och ro
Men vi kommer aldrig vidare
om vi lutar oss tillbaks            
Så kom hem till mej så gör vi nåt ihop

Du säger, vi har nått den punkt i livet
när man blir tvingad att förstå
att allt, man tog för givet
och allt, man tog för gott
var nånting som man bara fick till låns
Och jag önskar att det fanns nånting att säga
som gav dej tillförsikt och mod
Men hoppet föds i handling
Det vet jag att du vet
Så kom hem till mej så gör vi nåt ihop

Som en skuta utan segel
en skönhet utan spegel
ja, som en hemlös irrar du omkring
Som en gamling i det nya
en fånge i det fria
vågar du inte vänta dej nånting

Men det finns en tid när säden måste mogna
Det finns en tid när gräset måste gro
Och när din säd har mognat färdigt
och ditt gräs har blivit grönt
så kom hem till mej så gör vi nåt ihop"

Fotboll

Idag var jag och tittade på fotbollsmatch på gamla fina Gröndal. Det var så härligt! Känner inte igen så många av spelarna längre, men några stycken gamla rävar fanns det kvar. Matchen slutade 1-1, efter att domaren dömt straff till bortalaget på enligt mitt tycke ytterst tveksamma grunder. Men så är det med fotboll.

Kvällen borde ägnas åt studier, eller nåt annat vettigt. tror dock inte att det blir mycket vettigt av, ska pimpla läsk och käka chips istället.
Imorgon ska jag in till siba och köpa en dator. Det blir najs.

Ligger lågt..

Ligger lågt med bloggandet för tillfället. Har lite annat att tänka på. Bara så ni viet alla ni som legat sömnlösa över min frånvaro...
Helgen spenderas på Öland. Det är trädgårdspåtande och cigg för hela slanten. Imorgon tänkte jag ta mig in på lite fotboll om vädret tillåter. IFK kan behöva lite stöd...
Kvällen ska ägnas åt Camilla Läckbergs debutroman isprinsessan. Har höga förväntningar, och hoppas att dem infrias.
Håller dessutom på att bli rejält förkyld. Det är skittrist.

Är det fred vi vill ha?

"Är det verkligen fred vi vill ha
till varje tänkbart pris?
Är vi alldeles säkra på det
att det värsta av allt är krig?

Om man då kämpar mot förtryck och hot
för den frihet som man valt.
Då blir varje krig en segerstrid
och varje fred ett nederlag."

Lösryckta rader ur en fantastisk Hoola Bandoolalåt.
Tänkvärd och högaktuell med tanke på vad som håller på att ske med Sverige.
Upp till kamp, kanske...?

Gästbok

På försök har jag skapat en gästbok där det är tänkt att vi ska kunna diskutera eventuellt upprörande blogginlägg ;-) Tanken är att det ska bli lättare för mig att på ett överskådligt sätt ge feedback på era trevliga kommentarer. Det kan falla platt, eller bli en succé. Det återstår att se.

De barnen, de barnen

Har fått skäl att återigen komma in på detta tacknämliga ämnet. Ska tydliggöra vissa saker.

- Jag är INTE emot gränser för barn. Däremot tror jag inte det är bra när gränser och gränssättning går till överdrift. Med konsekvens och konsekvenser som ledord tappar du spontaniteten och harmonin i umgänget med ditt barn. Man FÅR rucka på regler ibland. Ditt barn blir inte en vandal för det. Låt ömsesidig respekt mellan ditt barn och dess medmänniskor visa vägen.

- Jag är emot "metoder" på barn. Framförallt alla dessa sömnmetoder där barn får skrika sig blå utan att föräldrarna plockar upp dem. Dessa metoder är skapade som en sista utväg när barn har allvarliga sömnproblem. De är INTE till för att trycka in barn i en dygnsrytm som föräldrarna är nöjda med. De flesta föräldrarna använder dessutom dessa metoder under barnets första levnadsår när det faktiskt finns en förälder som är hemma på heltid för att ägna sig åt sitt barn. Enligt mig förutsätter de också att alla barn är likadana och kan passas in i vilken mall som helst. Men även små barn är individer som behöver en vuxen person som tillgodoser just det barnets behov.

- Jag är HELT emot alla former av skamvrå, time-outmatta och allt vad det heter. Jag tycker att det är en kränkande behandling av barn och jag tror att barnen har svårt att förstå bestraffningen. Jag skiljer mellan konsekvenser och straff. En konsekvens är enligt mig en naturlig följd av ett beteende, exempelvis att kastar du med maten så tar vi bort tallriken. Det är en konsekvens som barnen kan förstå. Sätter du däremot din treåring i tre minuter på ett trappsteg för samma tilltag så löskopplas handlingen från dess följd och du bestraffar bara. Jag tror att ett litet barn har svårt att ta till sig detta och förstå det stora sammanhanget. Det finns också en uppenbar risk till fördömande av barnet, inte handlingen, vilket jag tror på sikt kan skada relationen mellan barn och föräldrar.

Som avslutning vill jag bara säga att jag är medveten om att barn är olika och att även föräldrar är det. Jag fördömer ingen. Jag har inte insikt i någon familjs vardag mer än min egen. Men Jag tror på detta. Ibland får man följa minsta motståndets lag... :-)

Peace out!




Mållös

Nu har dem sjungit klart, galningarna. Skrev nyss att det får vara nästan hur töntigt som helst. Det tar jag omedelbart tillbaka. Vad var detta för spektakel?! Den ena dåren efter den andra. Värre och värre blev det. När man tvingas bli tacksam över en låt som Armeniens är det nåt som är fel...
Ljuspunkterna enligt mig var Finland, (Irland) och Moldavien. Mor och far gillade Vitryssland. Vi får se vad som händer. Jag går nog och lägger mig, och imorgon vaknar jag väl upp till Ukrainas segerdans.... GaH!!

Schlager och biff

Japp, det är vad kvällen ska ägnas åt. Älskar musiktävlingar, de får vara nästan hur töntiga som helst.
Biff, det är Alidas namn för chips. Lite gulligt tycker jag... :-)

Har spenderat dagen på Öland hos mina kära föräldrar. Firat min älskade bror som har hunnit fylla 17 år. En shoppinggalen märkesfjant vars motstycke är svårt att hitta. Vad har han fått det ifrån? Mina desperata försök att fostra honom i susanniansk shoppingteknink faller platt, varje gång. Men men, han får väl hållas...

Nu måste jag ladda för sången.



Janusz Korczak

Den polske barnläkaren som jag citerat i ett inlägg i början av denna bloggs livstid (inlägget har rubriken yippey eller nåt sånt flummigt. tyvärr fungerar inte länken, den leder inte dit den ska. men skulle ni vara intresserade av artikeln är det bara att pipa till.) åter till saken. Denna man vet jag egentligen inte mycket om, men det lilla jag har fått veta får mig att skälva.
Han var en polsk judisk barnläkare. Under andra världskriget jobbade han på ett barnhem för judiska barn. Dessa små liv avslutades i gaskammaren. Janusz Korcsak följde dem hela vägen. Han gick först i ledet med en fana i handen och ledde sina barn på deras "utflykt". Flera ggr innan och under denna vandring blev han erbjuden fri lejd, en möjlighet att gå fri. Men han vägrade. Han följde barnen till tåget, på tåget, av tåget och vidare in i gaskammaren där de alla dog tillsammans.
Detta, och det tidigare nämnda citatet är allt jag vet om honom. Men ibland behöver man inte mer information än så. 

LYCKA!

Aaaahhh! Ni fattar inte! Jag är uppkopplad! Rotade fram min gamla tiscaliskiva och installerade om skiten och lyckades tydligen koppla upp mig. Snabbare än självaste glocalnet... Det lär väl inte bli beständigt, men just nu är jag här. Passar bra en ensam kväll som denna. Mannen är på galej.

För det andra så har jag börjat röka igen. Japp, banna mej, piska mej, gör vad ni vill. Jag själv skjuter problemet på framtiden.

Expressen har för första gången lyckats fånga mitt intresse. Mikael Wiehe börjar närma sig Affes nivå. Inför svenska och danska kungaparet konfronterar han Danmark med dess spirande rasism. citerat från tidningen:
"Många danskar bor i Malmö för att det har stiftats lagar som förbjuder dem att leva i Danmark med den de älskar för att han eller hon kommer någon annanstans ifrån. Det är en skam!"
Pölsefascism kallar han det tydligen, hihi.
Jag vet inte. Man talar om att han skämmer ut kungen, och att tillfället var illa valt. Men jag håller med övriga röster. Bjuder man in Mikael Wiehe så får man vara beredd på det här. Han hymlar väl inte precis med var han står. Nej för fan, vi behöver mer sånt här! Få det att röra lite på sig!
Tack så mycket Herr W, du gjorde min dag lite bättre!

Dagen idag

Vet inte riktigt hur jag ska fördriva tiden. Jag vet vad jag BORDE göra, men jag ställer mig tveksam till att det kommer att bli gjort. Alla dagar känns inte som vetenskapsteoridagar, faktiskt inte...

Igår hade jag haft 61 klickningar på min blogg. Det är rekord. Ni sätter press på mig för sjutton. Har suttit här och försökt knåpa ihop något om mig som maskulin a la Jesper Andreassons Solbykvinnor. Var tänkt att bli ett seriöst inlägg (nåja...) men har kommit fram till att nån seriositet lär det inte bli tal om idag. Är dock fast besluten att återkomma angående nyss nämnda tema.

Aaaah! Hade juh nästan glömt! Varnar känsliga läsare, nu kommer det en radda oåterhållsamt skryt. Lollo och jag lyckades knåpa ihop ett VG på hemtentan om klassikerna. vi hade i vår del skrivit om Marx. Kändes sååå Gutt! Få saker har engagerat mig lika mycket under detta året som perioden när vi studerade de sociologiska klassikerna (Marx, Weber, Durkheim) och då framförallt Marx. Vissa saker känns därför roligare än andra när det går bra.

Så, nu kan ni börja läsa igen. Ursäkta mig.

Usch och fy va jag har tråkigt. Slå en signal om ni känner för att luncha eller ta en kaffe idag!

Over and out


Göran Persson

Egentligen vet jag inte vad jag ska säga om detta senaste spektakel. Göran Persson som PR-konsult och lobbyist, dessa som han så hårt kritiserat i sitt avskedstal. I mina ögon har Göran Persson sedan länge svikit de ideal som åtminstone jag i min lilla naiva värld anser representera en seriös socialdemokratisk politik. Jag är glad att han har kastat in handduken och jag hoppas att oppositionen kan lägga denna man bakom sig och sikta framåt mot nya värderingar inom det parti som svenska folket trots allt håller så varmt om hjärtat.

Mirr bredband är ännu inte lagat. Jag är rädd att det är min man som har kraschat den. den gick sönder när han satt där, det gör den alltid. hoppas glocalnet kan hjälpa oss.
sitter just nu lite nördigt och lyssnar på Tori amos i mobilen. Hon har gjort en cover på Leonard Cohens lår Famous Blue Raincoat. Riktigt najs! Annars så är det mest små grodorna som rullar hemma i stereon för tillfället, och så har vi juh också den högt uppskattade elektroniska xylofonen som liten fick på sin födelsedag. Tack farmor :-/

Idag ska favvoJesper berätta för oss om sin avhandling Idrottens kön. Det ska bli mycket intressant.

Jag är gladare idag. Tack alla fina vännerna för att ni är så söta :-)


Kris i lägret

Vårt bredband är paj! Blir galen. Lösenord eller användarnamn stämmer inte, bara det att det visst stämmer. Hoppas att lösningen kommer som utlovat idag klockan 13, annars dööör jag. Är helt beroende av min dator. Skrämmande. Hur löste man egentligen saker och ting innan mobiltelefonen och datorn?!

Helgen har ägnats åt social samvaro med min kära familj. Både den lilla och den stora. Var på Öland och fick assistans med att måla om mitt trallgolv till balkongen. Känner mig mycket nöjd. Lite blomster och hårda restriktioner gentemot maken så blir det nog utmärkt :-)

Är annars i en svacka sedan i söndags kväll. Den beräknas vara över om ca 2 dagar. Det ska bli skönt. Hatar när livet är så här tråkigt. Hoppas dock på att dagen ska pigga upp lite, det är ju äntligen dags för föreläsning och jag får träffa alla glada klasskompisar igen. Det kanske skyndar på kureringen.

I helgen har jag annars upprörts över att allmännyttan, kommunalt ägda hyresrätter,  förmodligen till stora delar kommer att säljas ut. Stopplagen tas bort den 1 juli. Var är det tänkt att människor som inte kan hosta upp till en bostadsrätt ska bo...? Jag blir så trött... Måste hem och lyssna på Björn tror jag...

Dippen

Det är lite roligt att se vilken dip det blir i antalet bloggbesökare när det är fredag. Räknar med att ni allihopa har varit ute och haft en supertrevlig fredagkväll, och att ni mår som ni förtjänar idag! :-)
kramar!

Konstiga människor...

När Alida var nyfödd så pratade jag med min moster och hon berättade för mig att när min jämngamla kusin föddes så hade dem honom i en fastspänd ligginsats till en barnvagn när de körde bil. vi förfasades över detta men bilsäkerheten för barn var väl inte så väl utvecklad på den tiden... Och så ser man på nyheterna, folksam har genom tester konstaterat att barn som ligger i en sån insats i bilen vid en krock lider högre risk att skadas. No shit! Är det ens nödvändigt med tester på det år 2007?! Men då kryper det fram att studier visar att 9 % av spädbarnen transporteras på detta viset. 9%, det är faktiskt ganska mycket... Ibland förstår jag inte alls den värld jag lever i.

Fredag!

Tänk att det redan är helg igen! Lyxigt! Bra väder ska det bli också, får nog ägna helgen åt lite balkongpul kanske.
Var lite le igår på den här jäkla sidan då den inte fungerade *grrr*. Hade skrivit ett underbart inlägg om en nyttig auberginemacka som jag inte lyckades lägga upp trots idoga försök. Förhoppningsvis överlever ni väl smällen...

Jag har äntligen lyckats hämta min cykel hos Frida. Den har stått där sen tentaslsket förra fredagen. Det verkar vara ett ständigt återkommande problem för mej att få hem min cykel. Men nu hoppas jag i alla fall att den ska få mig på banan igen vad det gäller att röra på mej. Är juh inne i en ny nyttighetsperiod nu. Det svåraste är kaffet.....

Igår var jag på utvecklingssamtal på dagis :-) Min dotter sammanfattades som en tjej med stark vilja och skinn på näsan till sin mors stora glädje! däremot undrar jag vad förskolelärarna använder det som omskrivning för, förmodligen är hon en kaxig rackare som inte gör som dem säger, haha!

Väldigt mökigt läge

Landade precis på biblioteket min vana trogen. skulle haspla mig igenom några sidor till i Patels bok, 3 st referensex ska det finnas här, 3 STycken! och inget av dem står på hyllan. Usch så tråkigt tycker jag... blir väl säkert till att pallra sig iväg till akademibokhandeln och införskaffa. Så...nu har jag gnälllt av mej lite. Läget är inte så hopplöst, det finns ju alltid fler böcker som behöver läsas!
Ses om ett par timmar alla kära klassisar!

Peace out....

Tråkigt, men ändå...

Vi läser nu sista kursen för detta året och den heter vetenskapsteori och metod. Ni hör själva hur det låter, och det är faktiskt, än så länge, precis lika tråkigt som det låter!
Men, och för mig är detta ett stort men, att det är tråkigt betyder inte att det är oviktigt. Socionomprogrammet och ämnet socialt arbete är känt för att vara väldigt yrkesförberedande, och det ÄR väldigt yrkesförberedande. Det är dock meningen att man efter sin examen ska kunna bedriva forskning med denna utbildning som språngbräda. Och visst vill vi väl ha forskning inom socialt arbete?
Det är sant att de allra flesta studenter från vårt program går raka vägen ut i arbetslivet, men enligt mig är det en brist lika mycket som det är en tillgång. Vi behöver belysa och befästa forskningsämnet socialt arbete på den vetenskapliga kartan. I förlängningen kommer det att leda till högre kvalitet på utbildningen, högre status på yrket, och relevans i konkurrensen med andra vetenskaper. Denna konkurrens kan man ha åsikter om, men just nu existerar den, och i den verkligheten Jag lever i väljer jag att ta ställning för socialt arbete. Det är inom det fältet jag lägger min tid och kraft, så självklart är det där jag har mitt hjärta. Sen kommer jag givetvis snylta hej vilt från en hel hög andra vetenskaper...ni ska få se när ni läser min avhandling.... ;-)

GutenAbend!

Det är en konst...

...att fostra barn. Jag kan väl stämma in förvisso. Funderar rätt så ofta över mitt/vårt föräldraskap, och känner mig den mest av tiden nöjd (Självklart har jag konstant dåligt samvete gentemot min dotter, men det hör liksom till :-))
Det jag funderar över är om det verkligen behöver vara så svårt? Vad är det egentligen vi tror att vi ska misslyckas med?
Många föräldrar fostrar enligt mitt tycke sina barn alltför hårt och med alltför mycket pekpinnar... Vi blir till människor genom samvaron med andra människor, vem av alla gubbar var det som sa det? Durken? Det spelar egentligen ingen roll, vad jag vill få sagt är att jag tror att barn kommer att anpassas till samhället och kulturen utan att vi behöver trycka in dem i dess regler och normer, och därigenom skapa en atmosfär i hemmet fylld av spänningar och disharmoni. Visst låter vi våra barn veta vad vi som föräldrar tycker om och inte tycker om bara genom att interagera med varandra? Varför ska det förstärkas med ett straff? Måste barnen bli ordentligt avskräckta för att inte reta upp oss igen? varför förutsätter vi att barn VILL reta upp sina föräldrar?
Gå tillbaka till din egen barndom. Hur många gånger minns du att du med vilje gjorde någon av dina föräldrar arg, bara för att liksom...? Jag kan inte minnas en enda gång, men jag kanske var ett ovanligt beskedligt barn.... Jag tror dock inte det, utan jag tror att de flesta barn vill samarbeta med sina föräldrar, dem vill ha det trevligt och bra tillsammans med oss, men ibland blir det fel, och oftast blir det fel pga att dem är BARN! (eller att vi vuxna inte har tänkt till ordentligt...) Kan vi inte acceptera detta och ibland använda oss av låt-gåmetoden, ta oss igenom trotsåldern med kärlek och kramar istället för konsekventa order (som är ledorden i uppfostran idag..) När ditt barn av frustration eller iver begår ett misstag, kan vi då inte bara omfamna det och säga "Nu blev det tokigt, vi försöker igen" istället för att hysta in dem på sitt rum, eller än värre ner med dem på skämspallen med indraget lördagsgodis....

Pjuuh, mycket flum, lite klokheter. inser också att jag ännu inte mött min dotter i trotsåldern, och jag har definitivt inte någon erfarenhet av äldre barn, men jag hoppas att med en tro på mitt barn som en samarbetsvillig varelse som har samma/liknande mål med familjelivet som jag så kommer vi att ta oss igenom diverse utvecklingsperioder (som för övrigt är ett mycket bättre ord för att beskriva vad som sker an vad trotsålder är...) ganska bra.

Ni lär få veta hur det går....haha!

Då kör vi

Ny dag nya möjligheter! Har landat på biblioteket, ska förbereda mej lite inför den stundande föreläsningen, visst är jag äcklig? första dagen på en ny kurs och jag är här klockan åtta när vi börjar vid tio. Jaja, det är fritt fram att grymta och fnysa :-)
Ser fram emot dagens föreläsning. Är osäker på ämnet dock, Vetenskapsteori och metod, men jag hoppas att Hoffen reder ut lite för oss samt lockar fram ett intresse för ämnet ifråga, för det är väl där den lilla haken är. Är skitskraj att vi för första gången på detta året ska läsa en kurs som inte är ROLIg, ve och fasa...

Back to work!

Halvtamt bloggande...

Ja det har det varit i helgen, men det har inte riktigt blivit tillfälle. Känner att det är det egentligen inte riktigt nu heller (ni vet, efter klockan tio är det i princip mitt i natten i det här huset...), men jag försöker ta mig i kragen.
Lägerapport då, i fredags kom svägerskan. hon stannade till måndag. Mkt trevligt, jag tycker om henne. Lördagen var bakisdag och shoppingdag. På söndagen så firade vi födelsedag hela dagen och min dotter var så lycklig över att det var så många som var här. En underbar dag!
Valborgsmässoafton firades på traditionellt småbarnsföräldervis, vilket innebär att runt ca halv sex inser man att det är allmän festkväll, vilket resulterar i en snabbis till systemet, en pava vin så det räcker till varsitt glas, sen i säng runt klockan nio :-)
Idag har jag spenderat dagen på Öland. Maken hade en massa skola att ta igen. Jag fick ägna mej åt att vara avis på mina föräldrar som upplevde fin stämning på Larmtorget med Mona Sahlin. Men men, jag för väl min kamp på nåt sätt jag med... :-/ Heja heja för första maj i alla fall!
Dotera sover sedan en timme tillbaka, maken knaprar chips. Jag skulle börja mitt nya hälsosamma liv idag, men jag sitter med ett tomt guldnougatpapper framför mej. Fan. men idag skyller jag på mina föräldrar som dukade fram så mycket gott på bordet... Har dock förberett en fräsch sallad som jag ska smaska i mej imorgon så jag har inte gett upp än. En vacker dag ska även jag vara renlevnadsmänniska Tamejtusan!!

Auf Wiedersehen!


RSS 2.0